De Sint Victorkerk

De eerste steen voor de huidige Sint Victorkerk van Obdam werd op 21 april 1891 gelegd door bouwpastoor Fit. Vijftien maanden later - namelijk op 25 juli 1892- werd de kerk door de toenmalige bisschop van Haarlem Mgr. C.J.M. Bottemanne ingewijd. De kerk is een kruisbasiliek in neo-gotische stijl.

De architect van de Sint Victorkerk is de uit Hoorn afkomstige Adrianus Cyrianus Bleys. Hij heeft vele kerken en gebouwen in Noord-Holland ontworpen en gebouwd, waaronder de oude Dionysiuskerk in Heerhugowaard, de Cunerakerk van Nibbixwoud, de Koepelkerk van Hoorn en de St. Nicolaaskerk in Amsterdam. Ook het Mill Hill-gebouw en de het raadhuis van Obdam zijn van zijn hand.

De voorloper van de huidige kerk, die ook aan Sint Victor was gewijd, stond aan de andere kant van de weg, waar nu St. Victorshof is gelegen. Het robuuste marmeren doopvont rechts achterin de kerk is uit de oude kerk meeverhuisd, evenals de twee klokken. De klokken zijn in de oorlog geroofd. Eén van de klokken bleef gespaard. De andere is door een nieuwe vervangen.

In de kerk vallen de prachtige kruiswegstaties op. Ze zijn uitgevoerd in 'haute reliëf' en komen uit het atelier van E. van Ternelmont uit Den Bosch. De staties zijn in 1910 aangebracht. Prachtig zijn ook de kroonluchters die zich bevinden boven het middenpad. In de absis van het priesterkoor bevinden zich zeven schilderingen met o.a. gebeurtenissen uit het oude testament. In 2011 heeft het prachtige hoogaltaar uit De Zuidermeer een plaatsje heeft gekregen in onze Sint Victorkerk. Dit mooie kerkelijk erfgoed was in De Zuidermeer overbodig geworden en komt in de Sint Victorkerk bijzonder goed tot zijn recht.